Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia poprawia parametry zdrowotne już po miesiącu stosowania

Zespół naukowców z Hiszpanii wykazał, że oliwa z oliwek extra virgin może poprawiać parametry zdrowotne u osób chorych na otyłość i zagrożonych rozwojem cukrzycy.

Efekty już po miesiącu interwencji

Wyniki badań opublikowane przez Hiszpanów pokazują, że wystarczy zaledwie miesiąc spożywania bogatej w substancje bioaktywne oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, by osiągnąć korzystne zmiany metaboliczne, obniżyć masę ciała i glikemię na czczo – bez konieczności wprowadzania innych zmian w diecie czy zwiększania aktywności fizycznej. Oprócz tego obecne w oliwie biofenole, oleokantal i oleokaina, przyczyniły się do podwyższenia parametrów obrony antyoksydacyjnej we krwi osób badanych. Jednocześnie odnotowano obniżenie markerów stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego.

Oliwa, ale z pierwszego tłoczenia

„W naszym badaniu, w którym wzięło udział 91 uczestników, udało się wykazać korzystny wpływ na zdrowie oliwy z oliwek extra virgin bogatej w związki fenolowe w porównaniu z oliwą zawierającą tych substancji 7-krotnie mniej. Po 30 dniach interwencji poziom stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego u osób badanych wyraźnie się zmniejszył, co dowodzi, że tego typu oliwa wpływa pozytywnie na profil zdrowotny”, podkreśla współautorka publikacji, dr Aránzazu García Borrego z hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych (CSIC).

Oleokantal i oleokaina

Wcześniejsze doświadczenia na kulturach komórkowych i modelach zwierzęcych pokazały, że oleokantal i oleokaina posiadają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, jednak do tej pory brakowało dowodów na ich korzystne działanie u ludzi. Nowe badanie zespołu z Hiszpanii jest pierwszym, w którym oceniano wpływ tych związków na zdrowie osób z otyłością i zagrożonych rozwojem cukrzycy.

Nowy element terapii i profilaktyki?

„Rezultaty naszego eksperymentu otwierają drogę nowym badaniom na większą skalę, z większą liczbą uczestników i o dłuższym czasie trwania, w których będzie można ocenić wpływ podobnej interwencji na rozwój cukrzycy i chorób metabolicznych u pacjentów z grup ryzyka”, mówi współautorka pracy, prof. Silvana-Yanina Romero-Zerbo z Regionalnego Szpitala Uniwersyteckiego w Maladze. Niewykluczone, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wysokiej zawartości oleokantalu i oleokainy stanie się jednym z narzędzi służących poprawie zdrowia i prewencji cukrzycy u osób cierpiących na otyłość.

Źródła:

  1. https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00212-1/fulltext
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/47506/efecto-del-aceite-de-oliva-virgen-extra-en-personas-con-obesidad-y-prediabetes?fbclid=IwAR3I3ciWEfRlKncWqo8_FUe8ezsMvIFoNAfZ4ae640DkSPCWx1Je4CK91NU

Autor:Wojciech Grodzicki

Poprzedni wpis
Pozdrowotne właściwosci oliwy z oliwek
Następny wpis
oliwa z oliwek a profilaktyka i wspomaganie leczenia chorób onkologicznych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wpisać prawidłowy adres e-mail.
Aby kontynuować, musisz zaakceptować warunki

Kategorie
Produkty które mogą Ciebie zainteresować
Co mówią nasi Klienci
84 opinie