Badanie włoskiego CNR wykazuje, że jeden z jej składników – hydroksytyrozol – może odwracać proces starzenia się mózgu
Oliwa z oliwek extra vergine to prawdziwy skarb diety śródziemnomorskiej. Jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na funkcjonowanie mózgu, został potwierdzony przez zespół naukowców kierowany przez Felice Tirone, we współpracy z Laurą Micheli, Giorgio D’Andrea i Manuelą Ceccarelli z Instytutu Biochemii i Biologii Komórkowej Narodowej Rady Badań Naukowych (CNR-IBBC). Ich badania wykazały, że hydroksytyrozol, naturalny składnik obecny w oliwie extra vergine, odwraca procesy neurodegeneracyjne u starszych osobników w modelach zwierzęcych.
Badanie zostało opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym „FASEB Journal”.
Neurogeneza i oliwa – jak to działa?
W mózgach ssaków, szczególnie w hipokampie, przez całe życie powstają nowe neurony – to zjawisko znane jako neurogeneza. Jest ono kluczowe dla procesów pamięci epizodycznej. Niestety, wraz z wiekiem proces ten zwalnia, co prowadzi do pogorszenia funkcji poznawczych. Badacze odkryli jednak, że hydroksytyrozol, który znajduje się m.in. w wysokiej jakości oliwie extra vergine, stymuluje neurogenezę również u osób starszych.
To niezwykle istotna wiadomość dla seniorów i wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i sprawność umysłową. W sklepie Oroverde oferujemy wyłącznie naturalne włoskie oliwy z oliwek extra vergine, bogate w ten cenny związek.
Cytaty z badania – mocne argumenty dla zdrowia
Felice Tirone wyjaśnia:
„Doustne spożycie hydroksytyrozolu pozwala na zachowanie aktywności nowo powstałych neuronów w mózgu – nie tylko u dorosłych, ale także u starszych osób, ponieważ stymuluje proliferację komórek macierzystych, z których powstają nowe neurony.”
Laura Micheli dodaje:
„Dzięki markerowi aktywności neuronalnej (c-fos) zaobserwowaliśmy, że nowe neurony powstałe pod wpływem hydroksytyrozolu skutecznie integrują się z istniejącymi strukturami mózgu, co prowadzi do poprawy funkcjonowania hipokampa.”
Dawka stosowana w badaniu odpowiadała tej, którą człowiek mógłby uzyskać codziennie dzięki odpowiednio wzbogaconej diecie – np. spożywając wysokiej jakości oliwę z oliwek extra vergine, jaką znajdziesz w ofercie sklepu Oroverde (ok. 500 mg hydroksytyrozolu dziennie).
Wnioski: oliwa extra vergine to funkcjonalne superfood
Naukowcy podkreślają, że oliwa z oliwek to nie tylko zdrowy tłuszcz. To prawdziwe żywieniowe wsparcie dla mózgu, o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym.
Co więcej, badanie sugeruje, że także odpady z produkcji oliwy – zawierające duże ilości hydroksytyrozolu – mogłyby zostać ponownie wykorzystane w celu pozyskania tego związku, minimalizując jednocześnie odpady i wpływ na środowisko.
Zadbaj o zdrowie z Oroverde
W sklepie Oroverde oferujemy starannie wyselekcjonowaną oliwę extra vergine z południa Włoch, pełną naturalnych przeciwutleniaczy i cennych składników. Dbamy o to, by każdy produkt spełniał najwyższe standardy – zarówno smaku, jak i jakości.
👉 Sprawdź naszą ofertę i wybierz oliwę, która działa nie tylko na podniebienie, ale i… mózg!






















