Oliwa z oliwek extra vergine – naturalne wsparcie dla mózgu

Badanie włoskiego CNR wykazuje, że jeden z jej składników – hydroksytyrozol – może odwracać proces starzenia się mózgu

Oliwa z oliwek extra vergine to prawdziwy skarb diety śródziemnomorskiej. Jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na funkcjonowanie mózgu, został potwierdzony przez zespół naukowców kierowany przez Felice Tirone, we współpracy z Laurą Micheli, Giorgio D’Andrea i Manuelą Ceccarelli z Instytutu Biochemii i Biologii Komórkowej Narodowej Rady Badań Naukowych (CNR-IBBC). Ich badania wykazały, że hydroksytyrozol, naturalny składnik obecny w oliwie extra vergine, odwraca procesy neurodegeneracyjne u starszych osobników w modelach zwierzęcych.

Badanie zostało opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym „FASEB Journal”.

Neurogeneza i oliwa – jak to działa?

W mózgach ssaków, szczególnie w hipokampie, przez całe życie powstają nowe neurony – to zjawisko znane jako neurogeneza. Jest ono kluczowe dla procesów pamięci epizodycznej. Niestety, wraz z wiekiem proces ten zwalnia, co prowadzi do pogorszenia funkcji poznawczych. Badacze odkryli jednak, że hydroksytyrozol, który znajduje się m.in. w wysokiej jakości oliwie extra vergine, stymuluje neurogenezę również u osób starszych.

To niezwykle istotna wiadomość dla seniorów i wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i sprawność umysłową. W sklepie Oroverde oferujemy wyłącznie naturalne włoskie oliwy z oliwek extra vergine, bogate w ten cenny związek.

Cytaty z badania – mocne argumenty dla zdrowia

Felice Tirone wyjaśnia:

„Doustne spożycie hydroksytyrozolu pozwala na zachowanie aktywności nowo powstałych neuronów w mózgu – nie tylko u dorosłych, ale także u starszych osób, ponieważ stymuluje proliferację komórek macierzystych, z których powstają nowe neurony.”

Laura Micheli dodaje:

„Dzięki markerowi aktywności neuronalnej (c-fos) zaobserwowaliśmy, że nowe neurony powstałe pod wpływem hydroksytyrozolu skutecznie integrują się z istniejącymi strukturami mózgu, co prowadzi do poprawy funkcjonowania hipokampa.”

Dawka stosowana w badaniu odpowiadała tej, którą człowiek mógłby uzyskać codziennie dzięki odpowiednio wzbogaconej diecie – np. spożywając wysokiej jakości oliwę z oliwek extra vergine, jaką znajdziesz w ofercie sklepu Oroverde (ok. 500 mg hydroksytyrozolu dziennie).

Wnioski: oliwa extra vergine to funkcjonalne superfood

Naukowcy podkreślają, że oliwa z oliwek to nie tylko zdrowy tłuszcz. To prawdziwe żywieniowe wsparcie dla mózgu, o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym.

Co więcej, badanie sugeruje, że także odpady z produkcji oliwy – zawierające duże ilości hydroksytyrozolu – mogłyby zostać ponownie wykorzystane w celu pozyskania tego związku, minimalizując jednocześnie odpady i wpływ na środowisko.

Zadbaj o zdrowie z Oroverde

W sklepie Oroverde oferujemy starannie wyselekcjonowaną oliwę extra vergine z południa Włoch, pełną naturalnych przeciwutleniaczy i cennych składników. Dbamy o to, by każdy produkt spełniał najwyższe standardy – zarówno smaku, jak i jakości.

👉 Sprawdź naszą ofertę i wybierz oliwę, która działa nie tylko na podniebienie, ale i… mózg!

Następny wpis
Czy Twoja oliwa z oliwek jest naprawdę włoska? Jak rozpoznać autentyczność

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wpisać prawidłowy adres e-mail.
Aby kontynuować, musisz zaakceptować warunki

Kategorie
Produkty które mogą Ciebie zainteresować
Co mówią nasi Klienci
84 opinie